Zelené potraviny a jejich využití pro zdraví

Co jsou zelené potraviny?

Zelené potraviny, které někdy také označujeme jako superpotraviny, pocházejí z čistých přírodních zdrojů a producenti je zpravidla dodávají v bio kvalitě. Jejich představiteli jsou rostliny a trávy, sladkovodní řasy a sinice. Jsou zdrojem vlákniny a fytoproteinu, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů, aminokyselin a dalších nutričních prvků a zdraví prospěšných látek. Jinými slovy jsou nabité živinami, a my bychom byli blázni, kdybychom je ve svém jídelníčku nevyužili. Neobsahují žádné kalorie.

Barley tabsZelené potraviny fungují na principu synergie, vzájemného působení většího počtu látek a výsledný efekt se tak násobí. Zelené potraviny Energy pocházejí navíc z těch několika málo posledních čistých oblastí panenské přírody. Všechny produkty jsou šetrně zpracovány, aby všechny účinné látky zůstaly zachovány.

Pár slov o chlorofylu

Důvodem zelené barvy je vysoký obsah chlorofylu. Ten je prospěšný nejen pro tvorbu kyslíku, a tedy pro celou planetu, ale také přímo pro lidské zdraví. Nejvíce chlorofylu obsahuje pravděpodobně řasa chlorella.

  • Zdravotní účinky chlorofylu spočívají ve vysokém obsahu kyseliny listové, vitamínů C a K, minerálů a stopových prvků.
  • Chlorofyl podporuje produkci hemoglobinu – díky hemoglobinu se zlepšuje okysličení organismu, zrychluje se celková regenerace a zpomaluje se proces stárnutí.
  • Chlorofyl čistí krev, zvyšuje její srážlivost, přispívá k regulaci krevního tlaku a posiluje oběhový systém.
  • Prospívá při trávení – má totiž příznivý vliv na střevní mikroflóru, a tak pomáhá harmonizovat trávící procesy. Neutralizuje škodlivé účinky smaženého jídla na tlusté střevo. Očišťuje tělo od kvasinek Candida albicans.
  • Chlorofyl je dobrým pomocníkem při překyselení organismu, které si můžete způsobit zejména nevhodnou a nevyváženou stravou. A právě kyselost organismu může zapříčinit spoustu zdravotních problémů. Chlorofyl působí jako zásadotvorná složka.
  • Pohlcuje pachy – při dlouhodobém užívání může chlorofyl pomoci s neutralizací nepříjemného potu a jeho pachu; kromě toho pomáhá omezit zápach z úst.

Zelené potraviny a jejich účinky

sea berry nápojJednou z nejdůležitějších vlastností zelených potravin je jejich antioxidační působení na náš organismus. To znamená, že přispívají k ochraně buněk před oxidačním (oxidativním) stresem a neutralizují škodlivé volné radikály. Tím významně chrání náš organismus, neboť oxidační stres by mohl vést až k poškození buněk. Pomáhají rovněž s detoxikací a obnovují střevní mikroflóru. Příroda nám poskytuje nesmírné dary a my bychom se je měli naučit přijímat s vděkem a správně s nimi nakládat.

A které zelené potraviny vlastně máme na mysli? Chlorella (jednobuněčná sladkovodní řasa), spirulina (sinice mořské i sladkovodní), mladý ječmen. K superpotravinám (superfood) se však také řadí goji, matcha, acai, maca, nigela sativa (černucha setá), aguaje (plody převislé mauricijské palmy), sea berry (rakytník řešetlákový), ambrosia (úlový pyl), chia semínka, aronie, avokádo, konopné semínko, zázvor, moringa, physalis, quinoa, zelené klíčky a mikrogreens (především obilniny, luštěniny), zelená zelenina a vitální houby (reishi, shiitake, chaga, maitake, auricularie, hlíva ústřičná).

Acai detailPokud se pro zelené potraviny, případně další superfood rozhodnete, měli byste vědět, že je vhodné užívat je pravidelně a delší období. Jen tak jejich prospěšné látky využijete efektivně. Vyberte si z nabídek takové zelené potraviny, jež byly certifikovány, mají prokazatelný původ a správný způsob zpracování, při němž se všechny cenné látky zachovají.

A který konkrétní druh zvolit?

Nelze říci, že ta a ta zelená potravina je nejlepší. Každá je něčím přínosná. Zamyslete se nad tím, zda máte nějaké zdravotní problémy a chcete se jich zbavit, anebo jestli chcete zelené potraviny užívat jako prevenci. A také na jaké vlastnosti toho kterého produktu se míníte zaměřit a kolik času budete léčbě věnovat. Pokud si nebudete v něčem jisti, vždy se poraďte s odborníkem na výživu nebo s lékařem. Mějte na paměti, že zelené rostliny – i když jsou pro lidský organismus přínosné – jsou především doplňkem stravy, a tudíž jimi správné a vyvážné stravování nemůžete nahradit.

Zelené potraviny se prodávají buď jako jemně mletý prášek, který se buď rozmíchá ve vodě nebo ho můžete přidat do smoothie. Anebo v kapslích. Ty vám usnadní dávkování.