Není na světě bylina, aby na něco nebyla III

O léčebné využití rostlin se lidé zajímají od nepaměti a lidská zvídavost v tomto procesu neustále pokračuje. Jen se magie přeměnila na vědu. A má to jasné opodstatnění – příroda je totiž jedna velká lékárna. Byliny dokáží léčit některé neduhy, anebo je lze alespoň využít jako podpůrný léčebný prostředek. A tímto úvodem jsme se dostali ke třetí části našeho malého cyklu o účinných látkách léčivých bylin.

Byliny článek 3

Třísloviny

Třísloviny čili taniny jsou v podstatě přírodní rostlinné výtažky. Skupiny tříslovin jsou z odborného hlediska poněkud složité: zdroje uvádějí, že existuje více definic a dělení, avšak odborníci se doposud neshodli na společné variantě. Pro naše potřeby tedy použijeme dělení tříslovin na hydrolyzovatelné a kondenzované.

Byliny vitaminyKondenzované třísloviny jsou zastoupeny téměř ve všech rostlinách a tvoří v nich kolem 50 % sušiny listů. Potravinářským zdrojem tříslovin jsou zejména černý čaj, červené víno; z ovoce nejvíce granátové jablko, kaki, brusinky, borůvky, jahody; dále jsou to luštěniny, čokoláda, kakao, ořechy, pivo. Chuť tříslovin je mírně trpká a svíravá.

Nejvíce jsou třísloviny využívané v potravinářském průmyslu, zdravotnictví a farmacii. Rostliny, které obsahují větší množství tříslovin mají antioxidační, protizánětlivé a antiseptické účinky. Využívají se zevně v různých hojivých mastích a krémech, a také vnitřně: při onemocnění trávicího traktu, při průjmu či bakteriálních infekcích. Třísloviny bývají součástí detoxikačních přípravků, neboť na sebe dokáží vázat škodlivé látky z organismu. Dobře bojují s bakteriemi v ústech, čímž dokáží zabránit zubním kazům a zánětům dásní. Třísloviny na sebe váží i bílkoviny, a díky tomu se na sliznicích a pokožce vytváří ochranný koagulační film, který dokáže zabránit pronikání škodlivin; tak zvyšují jejich odolnost.

Třísloviny obsahuje například maca, pískavice řecké seno, benedikt čubet či vavřín vznešený neboli bobkový list, kostival lékařský, krvavec toten, rdesno hadí kořen či rdesno mnohokvěté; významné jsou katechinové třísloviny v šalvěji lékařské a přeslenité, a další.

Vitamíny

Psát o vitamínech v bylinách není snadné, neboť většina populace má o nich řadu informací, a tak najít něco, co byste ještě nevěděli, nebude jen tak. Takže to vezmeme jen ve zkráceném základním přehledu. Vitamínů je celá řada a v každé rostlině najdeme některý z nich, přinejmenším vitamín C.

  • Provitamín A – pozitivně ovlivňuje imunitu a podporuje regenerační schopnost buněk; jeho nejvyšší obsah mají: brusnice borůvka (plod), jitrocel kopinatý (list), kostival lékařský (list), kopřiva dvoudomá (nať), smetánka lékařská (květ), černý bez (plod). Vitamín A je rozpustný v tucích. Avšak pozor na jeho nadměrné užívání. Když se předávkujete, organismus ho nedokáže vyloučit.
  • Vitamíny řady B – B komplex tvoří 11 vitamínů. Všechny jsou na sobě vzájemně závislé a jsou nezbytné pro duševní zdraví, vyrovnanou nervovou soustavu a dobře fungující metabolismus. Tyto léčivé rostliny mají nejvyšší obsah vitamínů B: pampeliška, kopřiva, petržel, oves hluchý, koriandr setý, řasa spirulina a další přírodní superfood, mořské řasy, tmavá listová zelenina, obiloviny, sezamová a slunečnicová semínka. B komplex je rozpustný ve vodě.
  • Vitamín C neboli kyselina ascorbová – je nezbytný k životu a udržení tělesného zdraví čili v lidském organismu plní mnoho důležitých funkcí. Většina zvířat a rostlin si dokáže céčko vytvářet sama. U člověka tomu tak není; ztráta této schopnosti je u lidí považována za genetický defekt. Nicméně člověk si umí vitamín C průběžně doplňovat zařazením správné stravy. Obsažen je nejvíce v ovoci, zelenině i v bylinách: šípek (plod), rakytník řešetlákový (plod), citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory a rajčata, papriky, papája, brokolice, rybíz černý, černý bez (plod), jitrocel kopinatý (list), lípa srdčitá (květ), jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky. Vitamín C je rozpustný ve vodě.

Vitaminy článek 2

Význam vitamínu C pro člověka: přispívá k posílení imunitního systému; je potřebný pro metabolismus aminokyselin; zpevňuje cévní stěny; podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst; je důležitý pro tkáňové dýchání, aj. Nadměrnou dávku céčka tělo vyloučí ledvinami.

  • Vitamín D (kalciferol) – dělí se na D2 (ergokalciferol) a ten se nachází pouze v rostlinné říši; D3 (cholekalciferol) se vyskytuje hlavně v živočišných tucích. Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a pro správnou tvorbu kostí. V rostlinách se vyskytuje hlavně v obilninách, vojtěšce, houbách, avokádu. Rozpustný je v tucích.

Na zbývající účinné látky, které se vyskytují v rostlinách a léčivých bylinách, se zaměříme ve čtvrté – poslední části našeho cyklu. Budou to hormony, enzymy, oleje a tuky, glykosidy, flavonoidy, alkaloidy.