Korálovec ježatý: zázračná houba pro vaše zdraví

Hericium článekKorálovec ježatý (Hericium erinaceus) je vzácná a lahůdková jedlá houba, která roste na podzim na listnatých stromech, především bucích, v teplých oblastech rovněž na dubech, jasanech, habrech a platanech. Vyrůstá na stromech živých i odumřelých, včetně pařezů. Vyskytuje se zejména v Asii, kde se mu říká Lví hříva, v Severní Americe, ale i v řadě evropských zemí. V České republice se občas objeví v Brdech, Českém Švýcarsku, na Karlštejnsku a Radotínsku, v Podyjí a Poohří a na Břeclavsku.

Houba je na pohled velice krásná. Svým vzhledem se trochu podobá mořskému korálu. Plodnice má kompaktní habitus a je nepravidelně vejčitá nebo oválná. Její barva je bělavá až krémová. Průměr plodnice se může pohybovat od 100 do 300 milimetrů. Dužnina je masitá až slabě vláknitá, s ovocnou chutí i vůní. Záměna je možná s některými jinými druhy korálovců, ježatců, plstnatců a šindelovníků.

U nás je korálovec ježatý uveden v Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky jako zranitelný druh. Jeho sběr vlastně tedy u nás není možný, protože houba je zákonem chráněná. Vzhledem k její vzácnosti a ochraně je důležité respektovat zákony a neodstraňovat tyto houby z jejich přirozeného prostředí bez příslušného povolení.

Korálovec ježatý nebo také Lví hříva je fascinující houba, která je ceněna nejen pro své kulinářské využití, ale především pro své léčivé účinky. Tradičně se využívá v asijské medicíně, ovšem v posledních letech, díky svým potenciálním zdravotním přínosům, získává pozornost i v západním světě. Je zdrojem beta-glukanů, obsahuje množství aminokyselin, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a D, řadu minerálů a stopových prvků.

Jak vám může korálovec ježatý prospět

Hericium_cestouprirody.euHericium - lví hřívaKorálovec ježatý je známý schopností posilovat imunitní systém a také protirakovinnými vlastnostmi. Dále se mu připisují účinky na zlepšení trávení, při snižování cholesterolu a na podporu nervového systému. V některých odborných studiích byly dokonce zaznamenány jeho antibakteriální účinky a potenciál v boji proti demenci. Používá se jako doprovodná léčba při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Vzhledem k těmto vlastnostem je korálovec ježatý předmětem mnoha vědeckých výzkumů. Už nyní některé studie ukazují, že korálovec by mohl úspěšně bojovat proti demenci a úbytku kognitivních funkcí.

Hericium - korálovec ježatý jako doplněk stravy

Přestože není korálovec v naší přírodě dosažitelný, dá se snadno užívat. Můžete se spolehnout na řadu doplňků stravy, které ho obsahují. MycoMedica Hericium jsou kapsle se 100% extraktem z korálovce ježatého. Jeho užívání přispívá k harmonizaci organismu, ke zlepšení zažívání i k zmírnění psychosomatických obtíží a somatoformních poruch.

Při užívání vitálních hub je doporučeno doplňovat více vitamínu C; ten totiž zvyšuje vstřebatelnost účinných látek. Kromě kapslí můžete korálovec užívat i v prášku, který rozmícháte ve sklence vody a vypijete na lačno – MycoMedica Bio Hericium prášek. Doporučuje se také, abyste produkty z korálovce užívali pět dní a dva dny vynechali.

Velice zajímavým produktem je MycoMedica MedoGastro, což je med s přídavkem prášku z korálovce, zázvorem a acerolou. Vhodný je ke zvýšení imunity a také k doplnění důležitých vitamínů, minerálů a aminokyselin do organismu.

Ať dáváte přednost kapslím nebo prášku, dejte této jedinečné houbě šanci. Může vám pomoci s nepříjemnými duševními stavy, neurologickými problémy, jako je třeba mozková mlha, anebo vám zlepší zažívání. Díky svým bioaktivním látkám je totiž vhodným doplněním jídelníčku většiny lidí, žijících v dnešním hektickém prostředí. Užívání korálovce je relativně bezpečné, pozor si musí dát osoby, které jsou alergické na houby.

Korálovec ježatý v gastronomii

Hericium v kuchyni blogKulinárně se korálovec ježatý využívá jako náhražka masa ve vegetariánských pokrmech. Jeho chuť údajně připomíná křen, anebo dokonce humra či některé mořské plody. Houba je šťavnatá a při správné přípravě může být velmi lahodná. Vzhledem k nutričnímu profilu, který zahrnuje vysoký obsah beta-glukanů, je korálovec ježatý považován za zdravou součást stravy. Pro gastronomické zpracování je u nás vhodný sušený korálovec ježatý, který obsahuje bioaktivní látky v přirozeném poměru zdrojové houby. Využít ho můžete třeba do salátů, rizota či jako přílohu k masu. Sušené plodnice se zalijí horkou vodou, nechají se nabobtnat a pak se krátce povaří.

Hericium pěstování a budoucnost

Pro ty, kdo se zajímají o pěstování této houby, existují metody, jak korálovec ježatý pěstovat doma, což může být alternativou k jeho sběru v přírodě. Pěstování korálovce ježatého se může stát zajímavým koníčkem pro houbaře a zároveň může přispět k udržitelnému využívání této cenné houby. Vzhledem k rostoucí popularitě a uznání jeho léčivých vlastností bude zřejmě korálovec ježatý v budoucnu ještě více využíván v různých oblastech, a to od gastronomie až po medicínu. Informace o tom, jak pěstovat, zpracovávat a užívat korálovec ježatý, jsou dostupné v odborné literatuře a na specializovaných webových stránkách.

Průmyslově se korálovec ježatý pěstuje pouze ve Švýcarsku a v Jižní Korei. Podle zdroje z roku 2021 se optimalizace pěstebních procesů u nás ujal profesor Ivan Jablonský z ČZU. Uměle vypěstované korálovce mají údajně cca o třicet procent méně nežádoucích látek (různých toxinů) než plodnice přímo z volné přírody.

Zajímají vás vitální houby? Přečtěte si další články:

 

.
.
.
.