Smetanka lékařská: Skrytý poklad plný vitaminů a minerálů

Smetanka lékařská - blogSmetanka lékařská (Taraxacum officinalis) je dvouděložná vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Roste zejména v mírném podnebném pásmu. Pampeliška je nenáročná na půdu, v mnoha lokalitách je považována za plevel.  Květenstvím jsou žluté úbory.

U nás si smetanku uvědomujeme zejména v jejích dvou fázích života – když zjara krásně rozkvete a pak, když se objeví závoje ochmýřených semen, která se ve větru vydávají na cestu, aby se ujala v širokém okolí. Však také roste všude – na loukách, v příkopech, na stráních i v zahradách.

Rod Taraxacum je taxon, který vytváří velké množství druhů – jistě znáte rostliny, které se pampelišce velice podobají a kvetou třeba až v létě. Pokud se však jedná o léčebné účinky, budeme hovořit výhradně o léčivé bylině smetance lékařské.

Pampeliška má dlouhou historii používání v tradiční medicíně, kde je ceněna především pro své močopudné vlastnosti a potenciál podporovat funkci jater. Od nepaměti je propojena s lidským zdravím a u nás je to prakticky nejznámější léčivá bylina. Výzkum ohledně jejích léčivých vlastností stále probíhá. Používá se především kořen pampelišky, vhodná je však i nať nebo list.

Kořeny se sbírají koncem léta, kdy začíná usychat listová růžice a suší se do té doby, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva. Tato lepivá tekutina obsahuje hlavní léčivé látky jako jsou

  • hořčina taraxacin, - podporuje tvorbu žluči a trávení tuků
  • inulin, kterého mohou kořeny na podzim obsahovat až 40 % - rozpustná vláknina podporující trávení a střevní mikroflóru
  • Vitamíny a minerály - např. vitamin A, C, vápník, železo
  • Draslík - prospěšný pro srdce a krevní tlak

Smetanka lékařská - kořenKořen se používá v čajích, tinkturách nebo v sušené a mleté formě jako doplněk stravy. Má detoxikační, močopudné a projímavé účinky, podporuje funkci jater a žlučníku. 

Listy pampelišky jsou bohaté na vitamíny (A, C, K) a minerály. Konzumují se čerstvé na jaře v salátech, nebo se suší a používají v čajových směsích. Mají podobné účinky jako kořen, navíc působí mírně povzbudivě díky obsahu látek podobných kofeinu.

Květy obsahují silice, favonoidy a karotenoidy. Květy se sbírají brzy na jaře, nejlépe ještě před úplným rozkvětemČerstvé květy se dají konzumovat přidáním do salátů, kde mají zajímavou, mírně nahořklou chuť.

Často se z nich ale připravují domácí sirupy, šťávy nebo víno. Sušené květy lze použít do čajových směsí. Takový čaj má jemnou chuť a podporuje trávení podobně jako kořen a listy.

V lidovém léčitelství se odvar z květů používal zevně jako obklad na špatně se hojící rány a vyrážky. Vnitřně pak proti kašli, nachlazení a pro celkové posílení organismu.

Podle těchto údajů je patrné, že smetanka, která je obecně považována spíš za plevelnou než za léčivou bylinu, je velice bohatá na látky, prospěšné našemu organismu. A to úplně celá – proto je zařazena mezi významné léčivé byliny.

Jaké jsou účinky pampelišky lékařské

Smetanka lékařská salátSmetanka lékařská má diuretické účinky a také příznivě působí na tvorbu žluči, která štěpí tuky; podporuje vylučování slin, jež napomáhají štěpit sacharidy, a spoluvytváří žaludeční šťávy, zejména kyselinu chlorovodíkovou, která štěpí bílkoviny.

Užívá se při onemocněních žlučníku, podporuje trávení a prospívá i při cukrovce. Inulin, v rostlině obsažený, je totiž důležitým sacharidem pro diabetiky. V určitém množství je i v mladých listech, proto je vhodné připravovat si z nich jarní salát.

Přesto, že má pampeliška nahořklou chuť, je celá rostlina jedlá. Listy lze kromě salátů používat i jako vařenou zeleninu. Květy se využívají na výrobu domácího medu nebo pampeliškového vína. Někde se dodnes ještě suší kořeny a pak se melou na zdravější náhražku kávy. Ze sušené byliny se vaří a popíjí čaj.

Přírodní doplňky stravy s obsahem smetanky

Smetanka lékařská je také častou součástí bylinných čajů nebo doplňků stravy. Například produkt Energy Regalenjeho základem je především výtažek z pampelišky, řepík lékařský a jablečník. Obsaženy jsou i další byliny. Regalen má širokospektrální účinky: pomáhá při únavovém syndromu, fyzickém vyčerpání či migréně; prospívá při potížích s trávením, při cukrovce nebo kožních onemocněních; posiluje nervovou soustavu a přispívá k celkové psychické pohodě i fyzické odolnosti; pomáhá hojit peptický vřed, ale je účinný i při zánětech dýchacích cest.

Dalším přínosným přípravkem s obsahem smetanky lékařské je Energy Mycohepar. Tento přírodní produkt v sobě skloubil účinek vitálních hub korálovce ježatého a hlívy ústřičné s extraktem z pampelišky a kozlíku lékařského. Spolehlivě pomůže při zažívacích obtížích, bolestech žaludku, nevolnosti, nadýmání, při pocitu plnosti i nechutenství. Jedná se o doplněk stravy z řady Mycosynergy, což znamená účinné propojení mykoterapie a fytoterapie. Tedy hub s bylinkami.

Extrakt z kořene pampelišky obsahuje také doplněk stravy OstropestřecPampeliška se zde postará o váš žlučník a podpoří tvorbu žaludečních šťáv pro lepší trávení.  

Na co se používá pampeliška

Pampeliškový medVnitřní použití:

  • chronický zánět jater (chronická hepatitida)
  • cukrovka (diabetes)
  • jarní únava, přepracovanost
  • svědění kůže, atopický ekzém, akné, lišej
  • špatné trávení
  • nedostatečná tvorba žluči
  • onemocnění sleziny
  • poruchy metabolismu
  • žlučníkové kameny
  • revmatismus, revmatoidní artritida
  • prospívá při detoxikaci organismu (užívá se jako projímavý a odvodňující prostředek, aby se tělo zbavilo odpadních látek)
  • je to močopudná bylina
  • podporuje pocení při zánětech v krku

Zevní použití:

  • latex, který rostlina roní, je možné účinně použít na bradavice, bodnutí hmyzempuchýře, zánět pokožky (pozor, pampeliškové mléko barví kůži do hněda)
  • křečové žíly – odvar z rostliny, přidaný do koupele, uleví oteklým nohám

Listy se sbírají před kvetením, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po celé vegetační období.

A pro koho tato bylina vhodná není?

Pampelišku můžete užívat jak v syrovém stavu (pokud snesete její hořkost), tak sušenou a listy i vařené. Konzumaci smetanky lékařské by se měly vyhnout osoby, trpící akutní neprůchodností střev či žlučových cest. Dále není úplně nejvhodnější pro těhotné a kojící ženy (hořčiny se přenášejí do mateřského mléka; není to nijak škodlivé, ale dítě by mléko kvůli chuti odmítalo), a také pro malé děti. Někdo může být na smetankový latex alergický.

Pampeliška lékařská

Kromě kulinářského a zdravotního využití je smetanka ceněna také pro svou ekologickou roli, neboť na počátku sezóny poskytuje důležitý zdroj nektaru prvním opylovačům. Navzdory všem svým užitečným vlastnostem je pampeliška často považována za plevel, a to kvůli své bohaté produkci semen a schopnosti prospívat v různých prostředích. Její silná konkurenceschopnost totiž dokáže vytlačit z pozemku všechny další rostliny.
 

A ještě úplný přehled látek, které smetanka lékařská obsahuje. Je až neuvěřitelné, kolik jich je…

1. Inulin a fruktooligosacharidy - rozpustná vláknina v kořeni, která podporuje trávení a růst prospěšných střevních bakterií.

2. Seskviterpenové laktony (taraxacin, taraxasterol) - hořké látky v kořeni i listech s protizánětlivými a antimikrobiálními účinky.

3. Fenolické sloučeniny (flavonoidy, fenolkarboxylové kyseliny) - antioxidanty chránící buňky před poškozením volnými radikály.

4. Triterpeny (taraxerol, taraxol) - protizánětlivé látky v kořeni.

5. Mastné kyseliny (linolová, olejová, palmitová) - obsažené v semenech.

6. Aminokyseliny (asparagin, glutamin, prolin, arginin) - stavební látky bílkovin, podporují regeneraci jater.

7. Vitamíny:

  • Vitamin A (beta-karoten) - antioxidant, důležitý pro zrak a imunitu.
  • Vitamin C - posiluje imunitu, tvorbu kolagenu.
  • Vitamin K - nutný pro srážení krve.
  • Vitamin B7 (biotin) - přispívá ke zdraví vlasů a nehtů.
  • Vitamin B9 (folát) - důležitý při těhotenství, krvetvorbě.

8. Minerály a stopové prvky:

  • Draslík - prospěšný pro srdce a krevní tlak.
  • Vápník, hořčík - stavba kostí a zubů, svalové kontrakce.
  • Železo - součást krevního barviva.
  • Zinek, měď, mangan - kofaktory enzymů, antioxidanty.
  • Křemík - tvorba pojivových tkání, vlasů, nehtů.

9. Fytoncidy - rostlinné antibiotické látky.

10. Třísloviny - svíravé látky, pečují o sliznice.

Kombinace a součinnost těchto látek dává smetance lékařské její jedinečné léčivé vlastnosti a činí z ní cennou léčivou rostlinu využitelnou při mnoha zdravotních potížích.