Reishi - zázračná houba

reishi houbaGanoderma lucidum, neboli lesklokorka lesklá, je houba, která si získala přezdívku "zázračná houba reishi" jak u nás, tak i ve světě.

Tato houba se pyšní dlouhou historií využití v tradiční čínské medicíně, Její rozmanité pozitivní účinky na zdraví jsou zde ceněny již více než 4000 let. V Číně je známa jako „ling zhi“, což lze volně přeložit jako "božská houba nesmrtelnosti".

Houba Reishi typicky roste na trouchnivějících kmenech a pařezech, zejména v přímořských oblastech Číny. 

Její plodnice, což je nadzemní část určená k rozmnožování, je silně lesklá, vějířovitého tvaru a může dosáhnout až třicet centimetrů v průměru. Zbarvení houby se během vývoje mění z špinavě žluté přes kaštanovou a hnědou až do černé. Plodnice je poněkud dřevnatá, chutná hořce a proto není vhodná k přímé konzumaci.

Vědecké analýzy ukázaly, že reishi obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, některé vitaminy skupiny B a také minerály jako železo a selen. Zajímavý je také obsah vzácného prvku germanium, který je někdy spojován s protinádorovým účinkem houby a podporou imunitního systému. Vyšší obsah germania lze najít také v česneku a kořenu ženšenu, ale reishi ho obsahuje v největším množství.

Kromě germania, houba obsahuje také antioxidanty, polysacharidy, triterpeny, vlákninu a enzymy. Terpenoidy, zejména kyselina ganodermová a lucidenová, jsou známy svým protizánětlivým účinkem.

Reishi - houba nesmrtelnostiReishi je tradičně doporučována jako doplněk stravy pro posílení paměti a může mít příznivý vliv na Alzheimerovu chorobu a jiné formy demence. Používá se také pro podporu detoxikace, zlepšení buněčného metabolismu, odstraňování toxických látek nahromaděných v játrech z těla a podporu fyzických funkcí.

Lesklokorka lesklá také podporuje srdce a pomáhá normalizovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při léčbě astmatu. Její významný imunomodulační vliv může být využit i při léčbě nádorových onemocnění.


V Číně se reishi používala již před 4 000 lety a vyráběly se z ní sirupy či tinktury, které měly prodloužit život.

Byla doporučována pro posílení při fyzické i psychické rekonvalescenci po nemoci. Reishi se doporučuje jako doplněk stravy u obtíží jako jsou nespavost, bušení srdce, psychická únava, nesoustředěnost a závratě.

Tato houba má také vztah k plícím a může pomoci zastavit kašel a dušnost. Zajímavostí je, že v minulosti byla používána k zmírnění následků po konzumaci alkoholu.

Reishi je tedy houbou s mnohostrannými účinky, která najde uplatnění jak v tradiční, tak v moderní medicíně. Je na nás, abychom dokázali využít všechny možnosti, které nám nabízí.

reishi produkty

Na našem eshopu nabízíme houbu reishi v různých podobách, které vyhoví každému individuálnímu vkusu a potřebě. Můžete si vybrat z naší nabídky kapslí s reishi, které jsou snadno konzumovatelné a pohodlné pro každodenní použití. Pro milovníky tradičních přípravků máme k dispozici sušenou houbu reishi, která je ideální pro výrobu vlastních odvarů a tinktur.

Pokud preferujete jemnější a přirozenější formu, nabízíme reishi v práškové formě. Tato varianta se od extraktu liší svým mírnějším působením, ale stále poskytuje všechny výhody, které reishi nabízí.

Jedním z našich nejoblíbenějších produktů je Reishi tinktura, která je známá svými harmonizačními účinky. Tinktura je vynikající volbou pro ty, kteří hledají přírodní způsob, jak posílit svou vitalitu a imunitní systém.

A nakonec, ale rozhodně nejméně důležitý je MedoReishi. Tento vysoce kvalitní med je obohacený o extrakt z houby reishi a Aceroly, což ho činí ideální volbou pro prevenci a zvýšení odolnosti v nadcházejícím podzimním období.

Takže, jakou formu reishi si vyberete vy?

Při užívání reishi doporučujeme zvýšit příjem vitamínu C, který zvyšuje vstřebatelnost účinných látek. Například ve formě extraktu brazilské třešně Aceroly.

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.