Ostropestřec mariánský

Ostropestřec rostlinaOstropestřec mariánský (Silybum marianum) je bylina z čeledi hvězdnicovitých. Jeho domovinou je Středomoří, zejména Kanárské ostrovy, a pak také Malá a Přední Asie. Ve střední Evropě je zdomácnělý. Rostlina dorůstá až 150 cm a jednoduše řečeno vypadá jako bodlák s růžově kvetoucími úbory. Žilky na listech jsou výrazně bíle lemované – tím ho od ostatních „bodláků“ spolehlivě odlišíte. Listy jsou na okrajích mírně pichlavé. Většina lidí ho za plevelný bodlák také považuje a likviduje.

Ostropestřec má velice dlouhou historii využití jako léčivá rostlina.  Hlavní účinnou složkou ostropestřce je komplex flavonolignanů, nazvaný silymarin. Jeho aktivní sloučeniny zahrnují silybin, isosilybin, silychristin, dihydrosilybin, silydianin, taxifolin, aj.; bylina dále obsahuje až 30 % nenasycených mastných kyselin (linolovou, olejovou, palmitovou), téměř 30 % bílkovin, sliz, vitamíny C, E a K, antioxidant kvercetin, biogenní aminy tyramin a histamin, a další látky.

Ostropestřec má antimikrobiální, protinádorové, hepatoprotektivní, kardiovaskulárně protektivní, neuroprotektivní, adstringentní, hemostatické, kožní, antidiabetické a další účinky. Důležité je zmínit, že bylina také působí proti toxicitě antibiotik, kovů a pesticidů. Pokud se používá jako podpora pro některá jiná antihistaminika, snižuje také příznaky sezónních alergií. Ostropestřec prospívá i při léčbě zanícených močových cest či při příznacích cystitidy nebo prostatitidy. Při zevním použití je ostropestřec mariánský ideální pro léčbu popálenin, ran či různých vřídků.

Ostropestřec mariánsý semenaU nás se používá zejména pro podporu zdraví jater pro své hepatoprotektivní účinky. Prakticky to znamená, že chrání játra před poškozením a současně podporuje jejich regeneraci. Účinnou látkou pro ochranu a podporu jater je – jak už bylo zmíněno – silymarin; ten má antioxidační vlastnosti a podporuje detoxikační procesy v játrech. A to může být prospěšné při různých formách jaterního onemocnění: cirhóza, hepatitida, steatóza, některá poškození jater, způsobená toxiny.

Lidé se dnes velmi nezdravě stravují, kouří a požívají alkohol, dlouhodobě užívají léky – to všechno vystavuje játra toxickým, chemickým a dalším nežádoucím látkám, které jaterní buňky poškozují. A proto si jaterní tkáň zasluhuje prevenci, léčbu, regeneraci.

K podpůrné léčbě mnohých lidských neduhů se používají semena ostropestřce. Chcete-li je používat ve formě čaje nebo výluhu, je důležité, aby byla roztlučená. Tak se usnadní vyluhování účinných látek. Vhodnější je semena louhovat za studena, neboť prospěšné látky se přelitím horkou vodou z velké části zničí. Avšak výluh ze semen není jediná cesta k používání ostropestřce. Drcená si je můžete přidávat do jogurtu, smoothie, salátu. Jinak se semena se zpracovávají jako olej, tinktura, čaj a čajové směsi – pouhým popíjením čaje do sebe ale příliš mnoho účinných látek nedostanete.

Potravinové doplňky se silymarinem

Ostropestřec však bude mít největší přínos pro lidský organismus ve formě potravinových doplňků, které mají standardizovaný obsah silymarinu. Používají se jako prevence před ztučněním jater, anebo při zdravotních potížích, vzniklých následkem zánětu jater a fibrózy.

K účinným potravinovým doplňkům patří zejména produkt MycoMedica Ostropestřec. Podporuje a regeneruje játra, pomáhá trávení, pročištění a detoxikaci.

O účincích silymarinu jste se právě dočetli, ovšem v tomto přípravku je jeho účinnost podpořena extraktem z kořene pampelišky a vitální houby Reishi. Jejich synergie přináší maximální využití všech prospěšných látek. Produkt napomáhá lepšímu trávení, podporuje jaterní činnost, pročišťuje organismus, příznivě ovlivňuje srdeční činnost a stabilizuje hladinu krevního cukru. Rovněž pomáhá udržet optimální hladinu cholesterolu. Obsahuje 80 % silymarinu (produkty s nižší koncentrací mají samozřejmě nízký efekt).

Silymarin z ostropestřce je dále součástí přípravku Energy Regalen, který pomáhá s detoxikací organismu i očistou důležitých orgánů.

Ostropestřec však není prospěšný jenom člověku, ale také zvířatům. Energy Cytovet je univerzálním přípravkem, který vašim domácím mazlíčkům může pomoci při různých zdravotních obtížích. Má protizánětlivý účinek, detoxikační vlastnosti, brzdí růst nádorů, používá se jako přírodní antivirotikum i alternativa k antibiotikům.

.
.
.
.

Silymarin se předepisuje i v homeopatii, a to také při jaterních neduzích, a ještě i ke zlepšení funkce žlučníku, proti žlučovým kamenům, při depresích, při léčbě nízkého krevního tlaku a migrén, a může také pomáhat při problémech s trávicím systémem.

Přestože je profil bezpečnosti ostropestřce považován za vysoký, je důležité užívat ho podle doporučení a být si vědom možných interakcí s léky a dalšími bylinami. Jako u všech bylinných doplňků je na místě konzultace užívání ostropestřce s odborníkem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Kdo nesmí užívat ostropestřec?

  • Nepoužívejte bylinu, máte-li vysoký krevní tlak.
  • V nadměrných dávkách může mít ostropestřec mariánský nežádoucí projímavý účinek.
  • U citlivé pokožky může způsobovat štípání v kůži nebo dermatitidu.
  • Ostropestřec není vhodný pro těhotné a kojící ženy.
  • Pacienti s diabetem by se měli nejdříve poradit s lékařem, stejně tak ti, kdo užívají antidepresiva, zejména ze skupiny MAO.

Studium flavonolignanových asociačních vzorců v plodech ostropestřce poskytuje nové pohledy na biosyntetickou dráhu silymarinu. Ostropestřec je rozhodně podnětem k zamyšlení – je vědci diskutován jeho potenciál a perspektiva a očekává se, že nové poznatky usnadní aplikaci silymarinu a objevování a vývoj nových léčiv.