Slzovka obecná: tajemná rostlina s léčivými účinky

Slzovka obecnáSlzovka obecná (Coix lacryma-jobi) pochází z tropických oblastí východní a jihovýchodní Asie. Postupem času se rozšířila i do dalších částí světa s obdobným klimatem. Slzovka je jednoletá tráva z čeledi lipnicovitých. Dorůstá výšky až dvou metrů; výjimečně i tři metry. Její listy jsou tmavě zelené, dlouhé od 20 do 50 cm a jejich šířka je asi 5 cm. Okraje listů se nepatrně vlní. Stéblo je rozvětvené (kolínka na stéblech trochu připomínají bambus), a květenstvím jsou laty. Na jedné rostlině se zpravidla objevují samčí i samičí květy, tedy pestíky a tyčinky, což znamená samosprašnost. Opylovány jsou větrem. Květy jsou nenápadné, avšak obalují je ztvrdlé listeny, a ty vytvářejí různobarevné korálky, které vypadají jako slzy. Však se rostlině také často říká Jobovy slzy. Ale třeba i slzovka porcelánová.

 

Na co je dobrá Slzovka obecná?

V tradiční východní medicíně, zejména čínské, jsou semena této traviny od nepaměti využívána pro své detoxikační účinky. Používají se také k lepšímu trávení živočišných tuků a při různých zažívacích obtížích, včetně průjmů, a k vypuzení střevních parazitů. Významně posilují imunitní systém (obranyschopnost) a přispívají k odhlenění a odkyselení organismu. Rostlina je též spojována s pozitivními vlivy na plíce a játra.

QI drink - slzovka obecnáV zemích původního výskytu se slzovka užívá při avitaminóze (nemoc beri-beri, kterou způsobuje nedostatek vitamínu B1), proti vředům, zánětům močového měchýře, ale i jiným zánětlivým onemocněním; dále také při artritidě a revmatismu, ale i horečce. Prospívá pleti a pokožce, a to zejména při akné, vyrážkách a bradavicích. Dokáže vyrovnávat hladinu cholesterolu a čistí lymfu. Slzovka obecná obsahuje sloučeninu koixenolid, který je stále ještě zkoumán pro svůj možný potenciál zpomalovat až zastavovat růst karcinogenních buněk.

Účinky této rostliny a také její další možný potenciál postupně objevil celý svět. A tak se dnes slzovka pěstuje v různých oblastech subtropického pásma ve velkém. Rostlina se při pěstování přizpůsobila různým půdním typům a také klimatickým podmínkám. Pěstitelé ji dodávají buď přímo v podobě semen, anebo jako doplněk stravy.

A možná přišel čas vyzkoušet tato semena na některé neduhy či podporu organismu i u nás. Slzovka je například součástí přírodní kombinace bylin a vitální houby Maitake. Tento přípravek je velice účinný na posílení sleziny a slouží k celkové detoxikaci organismu; jeho složení vychází z receptu tradiční čínské medicíny Lian Ren San. Slzovka je dále obsažena v přípravku TCM Herbs Nápoj čínských MUDRců®. Jedná se o bylinný nápoj v prášku, jehož hlavní složkou (90 %) jsou právě semena slzovky obecné. Po tomto nápoji bychom měli sáhnout hned ráno a popíjet ho místo kávy nebo čaje. Tento elixír dokáže zlepšit celkovou rovnováhu v organismu a tím podpořit naše zdraví. Energy QI drink – to je další přírodní produkt se semeny slzovky. Doporučuje se pít ráno, aby vám přinesl energii na celý den. Tento vyvážený terapeutický drink eliminuje únavu, stres, zvýší vaši energii a posílí imunitní systém.

 

Všestranné využití slzovky

Ale to zdaleka nebylo všechno. Slzovka má totiž všestranné využití. Má nejen pomocné léčebné účinky, ale je zároveň velice výživnou potravinou. Semena obsahují kolem 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Jsou také zdrojem vitamínů řady B (hlavně riboflafin a thyamin), obsahují některé minerály a stopové prvky a další biologicky aktivní látky. 

Slzovka v kuchyniA tak se semena slzovky používají především v kuchyni. Lze je přidávat do polévek a kaší, rizota, karbanátků, salátů či nákypů, a to sladkých i slaných. Také je můžete jíst i jako samostatnou přílohu. Navíc je slzovka bezlepková – tedy velmi vhodná pro osoby s celiakií či alergií na lepek. Její chuť je příjemná. Do polévky ji můžete přidávat stejně jako naše kroupy. Pražená semena této trávy se v zemích původu používají jako náhražka kávy. Pražená semena s cukrem tam konzumují jako cukrovinku, anebo se prodává loupaná jako arašídy. Často bývá náhražkou prosa. V Indii se z ní mele mouka. Slzovka byla už na jídelníčku Starých Egypťanů a Řeků. V současnosti je slzovka obecná celosvětově již také považována za superpotravinu a léčivou bylinu.

Slzovka se nedoporučuje v těhotenství a v období kojení. A jako vždy: kdo si není jistý, zda je pro něj slzovka vhodná (např. užívá více různých léků), poradí se s lékařem, anebo s odborníkem na výživu.

Slzovka obecná je jedinečná rostlina jak pro lidskou potřebu, tak i jako pícnina. A vzhledem k tomu, že při jejím růstu dochází k významné produkci biomasy, začalo se o slzovce uvažovat jako o bylině, vhodné pro energetiku. V mírném pásu se pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina.