Jak provádět jarní detoxikaci organismu

Všichni víme, že po zimním období je organismus poměrně přetížený, mnozí z nás přibrali i nějaké to kilo navíc. Proto je nutné, abychom provedli jakýsi úklid ve vlastním těle a organismus poněkud odlehčili. A k tomu právě slouží jarní detox.

DetoxProces jarní detoxikace se zaměřuje na odstranění nahromaděných toxinů z těla, čímž se zlepší jeho celé fungování, včetně trávení, posílení imunity a zvýšení energie. Detoxikace je účinnou prevencí proti řadě onemocnění a rovněž může posílit organismus proti vnějším vlivům, jako je třeba stres nebo infekce.

Plán detoxikace by si měl každý stanovit s ohledem na svou tělesnou konstituci a zdravotní stav. Každý organismus je jedinečný a může na očistu reagovat po svém. Detoxikační metody k němu tedy musí být šetrné, nesmí jít o žádnou drastickou změnu, která by mohla přinést negativní zdravotní důsledky. Pokud ještě nemáte s detoxikací žádnou zkušenost, začínejte opatrně a sledujte, jak vaše tělo reaguje. Jestli je vše v pořádku, pak teprve přikročte k dalšímu kroku. Kdo si není jistý, měl by se poradit s odborníkem na výživu, anebo s lékařem. Někdo by chtěl totiž projít jarní detoxikací za tři dny, ale celkový proces by měl být rozložen alespoň do tří týdnů.

Prvním krokem by mohly být takzvané odlehčovací dny, v nichž konzumujete převážně ovoce a zeleninu – přinesou vám vitamíny, minerály a vlákninu. Tak můžete pomoci tělu přizpůsobit se následujícím změnám ve stravování. Přidejte dostatek tekutin, hlavně však čisté vody nebo vlažné vody s citronem. Ta z těla vyplavuje škodlivé látky a odpadní produkty. Vyzkoušet můžete i detoxikační čaje: kopřivový, čaj z kořene smetánky lékařské, zelený čaj. V období očisty organismu byste měli vypít 2-3 litry „zdravých“ tekutin. Colu a pivo rozhodně vynechte. Zařaďte také smoothies – tím, že rozmixujete celé ovoce a zeleninu, se vám podaří dodat tělu i dostatek vlákniny. A ranní kávu zkuste nahradit mladým ječmenem. Dodá vám energii na celý den.

Bio mladý ječmen popis

Vyhněte se těžko stravitelným potravinám, umělým přísadám, sladkostem, alkoholu, průmyslově zpracovaným potravinám. A začněte přidávat pohyb, zejména na čerstvém vzduchu. Pak si dopřejte dostatek spánku.

Ve druhé fázi, tj. třeba po 3-4 dnech přistupte k hlubší detoxikaci. Přidejte do jídelníčku potraviny, které jsou známé svými detoxikačními účinky. Jsou to zeleninové šťávy, čerstvé bylinky včetně medvědího česneku a zelených natí, zázvor a česnek. Samozřejmě můžete užívat i doplňky stravy, které mají obdobný účinek: přípravky ve složení houby reishi, BIO chlorelly, BIO spiruliny a aceroly jsou velmi přínosné, neboť dokáží organismus pročistit od toxinů a metabolitů.

jarní detox zdravá stravaDetoxikací podpoříte funkci jater, což je po zimě obzvláště důležité. Zimní strava je poněkud těžší na trávení a játra dostávají dost zabrat – vzpomeňte třeba na vánoční hodování. Stejně tak detoxikací prospějete střevům; podpoříte peristaltiku, střeva se pročistí a můžete zabránit dalšímu usazování nežádoucích látek. Jarní očista vám může pomoci srovnat hladinu cukru v krvi, snížit tělesnou hmotnost, a podpořit celkovou vitalitu.

Po 10 dnech už byste měli přejít na změněné stravování. Místo bagety a těžkých majonézových kupovaných salátu si raději dopřejte čerstvé ovoce a zeleninu, ořechy, lněná a chia semínka, jež lze nasypat do každého jídla, RAW tyčinky. Jezte dost bílkovin a omezte přílohy. Myslete na to, že i se změnou stravy musíte tělu dopřát dostatek potřebných živin.

Nezapomeňte ani na duševní očistu. Vyhněte se lidem, kteří na vás špatně působí svým negativním přístupem, ukončete nezdravé vztahy. Užívejte si probouzející přírodu, radujte se z každé rozkvetlé rostlinky a všeho pozitivního kolem sebe. A také ze všech svých – i těch nejmenších a obyčejných – úspěchů. A zkuste takto žít po celý rok. Budete se cítit dobře na těle i na duši.