Není na světě bylina, aby na něco nebyla I.

Tímto známým českým úslovím se ponoříme do říše léčivých bylin zcela záměrně. Vždyť za zmínku stojí všechny z nich. Nejen ty nejznámější, jejichž účinek byl v podstatě označen již v názvu: například měsíček lékařský, kozlík lékařský, yzop lékařský, řepík lékařský, proskurník lékařský, světlík lékařský, kostival lékařský a mnoho dalších. Stejně tak si pozornost zaslouží byliny, které jsou známé jako jedovaté. I ty jsou v průmyslu farmaceutickém či kosmetickém využívány a zpracovávány tak, aby byly člověku i zvířatům ku prospěchu. Patří sem třeba náprstník vlnatý (kardiotonikum), lilek potměchuť (metabolikum, diuretikum), líčidlo jedlé a líčidlo americké, aj. Samotné jedovaté bylinné drogy se v žádné terapii nepoužívají. Slouží pouze k hromadné výrobě léčivých přípravků, a užívají se pod dohledem odborných lékařů. Často se s nimi setkáváme v homeopatických přípravcích.

Sušené byliny

Co vlastně léčivé byliny jsou

Léčivé byliny jsou rostliny obsahující účinné látky, jež příznivě ovlivňují nepříznivý stav organismu lidí a zvířat. Léčba pomocí rostlin se nazývá fytoterapie. V některých případech mají léčivý účinek celé rostliny, u jiných se sbírá pouze kořen nebo listy či květy. V České republice se v současnosti používá k léčebným účelům asi 200 rostlin.

Jaké účinné látky léčivé byliny obsahují

Esenciální olejeJsou to především alkaloidy, glykosidy, flavonoidy, hormony, enzymy, třísloviny, silice, hořčiny, fytoncidy, vitamíny, sacharidy, oleje a tuky. My se tentokrát zaměříme na silice čili éterické oleje. O ostatních účinných látkách si povíme podrobněji v příštím článku.

Silice jsou vonné olejovité látky, které se nerozpouští ve vodě. Siličné drogy se coby léčebný prostředek používají jako

  • močopudné – celer, petržel, jalovec
  • uklidňující – meduňka, kozlík lékařský, dobromysl (oregano)
  • desinfekční – heřmánek, šalvěj, mateřídouška, myrta
  • na podporu trávení – fenykl, anýz, hřebíček, kmín kořenný
  • proti parazitům – česnek, pelyněk, řimbaba
  • jako koření – skořice, pepř, zázvor, badyán, fenykl, anýz, a další

 

 

Pokračování o bylinkách si můžete přečíst v článku Není na světě bylina, aby na něco nebyla II.