STRES a co s ním?

Stres zažíváme méně či více často v podstatě všichni. Jedná se o automatickou fyziologickou reakci našeho těla na jakoukoliv situaci, která nás nějakým způsobem ohrožuje nebo zahlcuje. Zároveň cítíme nutnost na takovou situaci okamžitě reagovat. Jde o rozhodování tzv. „bojuj nebo uteč“.

Článek stres 2

Příznaky a projevy stresu

Chvíle, kdy se nám rozbuší srdce a zrychlí se tep i dech, známe každý. Mezi další příznaky patří:

  • těžkost v žaludku
  • bolest na hrudi
  • bolest hlavy
  • únava
  • zažívací potíže
  • poruchy spánku
  • potíže při menstruaci

Mezi emocionální a psychologické příznaky patří nespavost, únava, pocity úzkostí, nepohody a napětí nebo také podrážděnost. 

Druhy stresuČlánek stres 4

Akutní stres – krátkodobý

Jde o rychlé zvýšení emoční tenze, tedy zejména úmrtí blízké osoby, dopravní nehoda, živelná pohroma, rozchod či rozvod apod.

Chronický stres – dlouhodobý

Je déletrvající působení stresoru na člověka, což vyvolá poruchy psychických funkcí. A to zejména v důsledku negativních mezilidských vztahů, dlouhodobé nemoci, finančních starostí, ztráta zaměstnání, vleklé soudní spory atd.

Dlouhodobý nebo dokonce až chronický stres však může vést až k závažným zdravotním problémům, proto bychom ho neměli podceňovat.

Když se stres stane naší každodenní součástí, jde o tzv. chronický stres. To může zapříčinit příbytek na váze, špatný spánek, zažívací potíže, úzkosti a deprese a další závažné obtíže či nemoci. 

Prospěšný stres

Stres však není jen zdraví škodlivý a negativní prvek pro náš život. Dokáže být do jisté míry také pozitivní a prospěšný. Aktivuje adrenalin, noradrenalin a kortizol, které nás povzbudí k větší aktivitě a rychlejšímu rozhodování a jednání. Důležité je, aby na nás stres nepůsobil dlouhodobě.

Léčba stresu

Článek stres 3Nejčastěji se k léčbě stresu využívají homeopatika a doplňky stravy s obsahem bylin a minerálů, které zvyšují psychickou odolnost a napomáhají se se stresem vypořádat. Doporučujeme také vyzkoušet hrnek teplého kakaa nebo mléka s medem, z bylinkových čajů sáhněte po třezalce, meduňce či levanduli. Vhod mohou přijít také natural oříšky a semínka nebo čokoláda s vysokým obsahem kakaa, ale všeho samozřejmě s mírou.

Jak se zbavit stresu?

Nejlepší řešení je, rozpoznat spouštěče a těm se vyhýbat. Ne vždy je to samozřejmě možné, ale měli bychom být k sobě a svému tělu pozorní, upřímní a vysledovat si, co nebo kdo nám nedělá dobře a těmto stresorům se pak vyhýbat. Pomoci může také změna životního stylu – zařazení pravidelného pohybu, pestré stravy, vhodně zvolené doplňky stravy a cvičení formou meditací. Jóga, masáže, aromaterapie, či hudba a tanec jsou také velmi prospěšnými podpůrnými metodami, jak zahnat stres. Stejně jako pobyt v přírodě, ať už ve společnosti svých blízkých nebo osamotě.

Zapojte do vašeho života každodenní rituály. Každé ráno, když vstanete a večer, když ulehnete, poděkujte s pokorou a vděčností za vše dobré, co se vám děje, že máte kolem sebe lidi, které máte rádi a oni vás, že jste zdraví a daří se vám. Vzpomeňte si na všechny úspěchy, i ty drobné. Zvědomujte si pravidelně kladné zážitky a optimistické události, které vás potkaly. 

Rady na závěr – co na stres?

Článek stresSdílejte své radosti i starosti se svými blízkými. Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční starost a sdílená radost je dvojnásobná radost. 

Pomazlení s domácími mazlíčky je mocné – kontakt se zvířecím miláčkem pozitivně působí na člověka jak po psychické, tak i fyzické stránce.

Pobyt na čerstvém vzduchu, mimo stresující prostředí, vám velice prospěje.

Tak vzhůru proti stresu!