Jak vyzrát na klimakterium a menopauzu

Jaký je rozdíl mezi klimakteriem a menopauzou

Na začátek jen několik informací pro ty ženy, které by snad tyto pojmy ještě neznaly. Mnohé by se mohly domnívat, že jde o jedno a totéž. Nikoliv. Klimakterium (přechod) je období, kdy pozvolna ustává činnost vaječníků. Toto období může být různě dlouhé, zpravidla trvá několik let. Jedná se však o záležitost individuální, která je ovlivněna jak geneticky, tak životním stylem, vlivem různých onemocnění, konzumací alkoholu a kouření, aj. K útlumu funkce vaječníků dochází proto, že se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. V této, zcela přirozené fázi, přichází ženy o plodnost, neboť vaječníky přestanou produkovat vajíčka a jednoho dne se zastaví menstruační cyklus. Poznámka: ke klimakterium může dojít i uměle, například po gynekologické operaci; a jsou-li odstraněny vaječníky, dochází automaticky k menopauze.

Klimakterium, menopauza

Menopauza je poslední menstruace čili měsíční krvácení. Menopauza je přirozený proces v životě ženy, kdy dochází k postupnému ukončování funkce vaječníků a tedy i menstruačního cyklu. Průměrný věk nástupu menopauzy je kolem 51 let, ale u některých žen se může dostavit i dříve.

Předčasná menopauza je definována jako poslední menstruace před 40. rokem věku. Časná menopauza nastává mezi 40.-45. rokem. Příčiny předčasné a časné menopauzy mohou být různé - od genetických faktorů, přes některá onemocnění a léčebné postupy (chemoterapie, ozařování, operace vaječníků) až po životní styl (kouření). Asi v polovině případů se však příčinu zjistit nepodaří.

Příznaky předčasné/časné menopauzy jsou podobné jako u přirozené menopauzy ve vyšším věku - nepravidelnosti menstruačního cyklu, návaly horka, noční pocení, suchost pochvy, poruchy spánku, změny nálad atd. Diagnostika se opírá o anamnézu, gynekologické vyšetření a stanovení hladin pohlavních hormonů.

Menopauza jako taková probíhá v několika fázích:

  1. MenopauzaPremenopauza - období před menopauzou, kdy se začínají objevovat první příznaky blížící se menopauzy jako nepravidelnosti cyklu. Může začít už kolem 40. roku věku a trvat různě dlouho (měsíce až roky).

  2. Perimenopauza - přechodné období bezprostředně před menopauzou a po ní. Příznaky jsou výraznější, hladiny hormonů kolísají. Trvá obvykle 2-8 let.

  3. Menopauza - je definována zpětně jako období 12 měsíců od poslední menstruace. V této době funkce vaječníků už vyhasla.

  4. Postmenopauza - období po menopauze až do konce života. Organismus se adaptuje na sníženou hladinu pohlavních hormonů. Některé příznaky mohou přetrvávat, jiné se zmírňují.

U předčasné a časné menopauzy tyto fáze probíhají podobně, jen v nižším věku ženy. Premenopauza a perimenopauza bývají kratší. Postmenopauzální období je naopak delší a žena v něm stráví podstatnou část života.

Klimakterický syndrom

Období, kdy se začíná činnost vaječníků oslabovat, až vyhasne docela, přináší ženám řadu nepříjemných stavů a pocitů. Způsobuje to především nedostatek estrogenů. Některé ženy problémy nemívají, ale u více než 2/3 žen se projeví právě formou klimakterického syndromu. K nejčastějším příznakům klimakteria patří: návaly horka, pocení, bušení srdce, problémy se spánkem, bolesti hlavy, únava, podrážděnost, úzkost, zvyšování hmotnosti, nepravidelná menstruace, vaginální suchost, snížení sexuálního apetitu, zhoršení stavu pleti, pokožky, vlasů a nehtů. Ženy tehdy začínají pociťovat ztrátu kvalitního života. Přesto, že se nejedná o žádné onemocnění, může klimakterium ženám připravit řadu nepříjemných let.

Navíc se v souvislosti s úbytkem hormonů začínají projevovat některé civilizační nemoci, jako je vysoký tlak, řídnutí kostí, kardiovaskulární choroby, obezita, degenerativní onemocnění kloubů, atrofování urogenitálních a dalších sliznic. A když se k tomu přidají změny nálad, mají ženy pocit, že pro ně aktivní život končí. Avšak není tomu tak. Zmírnit průběh příznaků je možné používáním vhodných bylin, správnou životosprávou, dostatkem pohybu. A pokusit se se stárnutím vyrovnat. Ženy, které umí stárnutí přijmout, nemívají tolik psychických problémů.

Jetel luční

Bylinky, vhodné ke zmírnění příznaků klimakterického syndromu

  • Šalvěj lékařská; Ašvaganda – zmírňují pocení a návaly horka
  • Ploštičník hroznatý – obsahuje fytoestrogeny, které mohou pomoci vyrovnat dysbalanci hormonů v ženském těle
  • Kotvičník zemní – příznivý vliv na pohlavní orgány, hormonální aktivitu a správnou funkci močového ústrojí
  • Jetel luční červený – obsahuje látky (fytoestrogeny), které se podobají estrogenu; pití čaje před spaním přináší uklidňující efekt
  • Srdečník obecný – mírné přírodní antidepresivum
  • Drmek obecný – má příznivý vliv na zlepšení pleti – pomáhá při léčbě akné; obsahuje látky, podobné hormonům; zmírňuje gynekologické bolesti; zklidňuje
  • Maca peruánská – zmírňuje deprese a úzkosti; podporuje libido
  • Ženšen pravý – dodává energii; zlepšuje náladu; pomáhá celkově harmonizovat organismus
  • Kozlík lékařský – užívá se při špatném spánku
  • Smldinec chlupatý – pomáhá udržet ženskou hormonální rovnováhu
  • Len setý – obsahuje fytoestrogeny, které mohou přispět k udržení psychické pohody
  • Kontryhel obecný – je známý jako univerzální ženská bylina, je tedy vhodná i v období přechodu, neboť zmírňuje nepříjemné příznaky

Jinými slovy řečeno: když je ženám zle, mohou se obrátit na přírodu. Přírodní látky z bylin či hub je možné tělu dodávat popíjením čajů nebo formou potravinových doplňků. Čaj na obtíže v klimakteriu si můžete doma namíchat i samy:

Smíchejte 100 g natě kontryhelu obecného, 50 g natě řebříčku obecného, 50 g květů měsíčku lékařského, 30 g listu šalvěje lékařské a 20 g květu hluchavky bílé. Čaj připravíte tak, že 2 čajové lžičky směsi spaříte 200 ml vroucí vody a necháte 10 minut vylouhovat. Poté sceďte a pijte 2x denně.

.
.
.
.