Energyfood - víc než jen kaše...

Snídaňová kaše jako ideální start do nového dne

Energy food fotoZe všech stran slyšíte, jak byste neměli podceňovat snídani a přísloví „snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli“ jste slyšeli už nesčetněkrát? Snídaně má na orgány našeho těla i na naši energii zásadní vliv.
 
Teplá ranní kaše je pro funkci orgánů výborná volba. V rámci orgánových hodin je žaludek aktivní mezi 7. a 9. hodinou ranní a následně poté, tedy od 9. do 11. hodin, je aktivní slezina. Právě zahřátí orgánů podporuje jejich správnou funkci.
 
Honí vás mlsná a zebou vás nohy?
 
Díky tomu, když je kaše lehce nasládlá, zažene zpravidla chuť na sladké po zbytek dne. Také nám dodá potřebnou energii a v podzimních dnech je klíčové začít jíst právě zahřívací pokrmy (ať už teplou obilnou kaši nebo např. polévku – vývar). 
 
Přestože je dnešní doba velice uspěchaná, největší důraz bychom měli klást zejména na první jídlo dne a nepodceňovat jeho přínosy a prospěšnost. 
 

Harmonogram ročních období podle principů tradiční čínské medicíny

 
Harmonogram kaše energyfood


Kaše Gaja essence i kaše Buddha essence jsou součástí 2 unikátních konceptů – terapeutické výživy podle pěti prvků tradiční čínské medicíny a Regenerace v Pentagramu® od Energy. 
 
 
 Prvek Země kromě pozdního léta (15. 8. – 22. 9.) náleží i k tzv. přechodným obdobím, která nastávají vždy při změně ročního období a trvají 18 dní. Čchi se v této době navrací zpět k orgánům sleziny-slinivky a žaludku, a proto je zejména v tomto čase důležité tyto orgány podpořit. Nicméně kaše Gaja essence je vhodná k celoročnímu užívání.


 
Prvek Kov (ke kterému řadíme kaši Buddha essence) náleží k období podzimu. V této době má tělo velké nároky na obrannou energii wej-čchi, tedy imunitní ochranu, a nárůst venkovního chladu odpovídá potřebě více jangové (zahřívající) stravy. Jedná se o vyvažování venkovního chladu teplou stravou. Je potřeba tedy zahřívat trávicí oblast a doplňovat čchi před nadcházející zimou – zejména posilovat nitro organismu. Kaši Buddha essence je vhodné užívat nejen v období podzimu, ale kdykoli pocítíme v těle vnitřní chlad a potřebu se zahřát a posilnit.


Vytvořte si ze snídaňových kaší svůj ranní rituál a dopřejte tělu tolik potřebné živiny každý den. Věřte, že už večer při usínání se budete těšit na další ráno se snídaňovou kaší. Můžete si ji také dle svých preferencí doplnit o ořechy, semínka, sušené ovoce či kousky vysokoprocentní čokolády
 
A jakou příchuť si vyberete vy?