Co dělat, když se o slovo přihlásí jarní alergie?

Také už to slyšíte? Jaro plné slunečných dnů, voňavých bylinek a kvetoucích stromů pomalu klepe na dveře. A zatímco většina z nás takové období po dlouhé zimě nedočkavě vyhlíží, alergici se už zase nemohou dočkat, až všechno kolem odkvete. Jarní alergie zkrátka patří k velkým nepříjemnostem s mnoha různými projevy, s nimiž občas bývá poněkud obtížné se vyrovnat. Pokud se i vy pravidelně potýkáte s typickými symptomy jarní alergie, pak nepřehlédněte tento článek, se kterým bude vítání jara o něco příjemnější.

alergie-1

Nezvaný host v podobě jarní alergie

Jarní alergie (neboli senná či alergická rýma) je druh alergické reakce na pyl rostlin, který se v ovzduší objevuje v nejvyšší koncentraci právě v okamžiku, kdy se příroda čerstvě probouzí. Pyl může být vypouštěn z různých druhů rostlin, jako jsou květiny, trávy nebo také stromy. Z obecných statistik pak můžeme vyčíst, že alergií trpí zhruba každý druhý Čech, což je srovnatelné s celosvětovým průměrem takto nemocných osob.

Věděli jste, že… alergie jsou stále více rozšířené především v urbanizovaných oblastech a pravděpodobně jsou způsobeny kombinací genetických faktorů, životního stylu i životního prostředí?

Jarní alergie se umí postarat o pozornost

Stejně jako jiná alergie, tak i ta jarní je nepřiměřenou reakcí imunitního systému na jinak běžné látky v prostředí. Při alergické reakci imunitní systém vydává nadměrné množství protilátek a látek způsobujících zánět, což může vést k mnoha různým příznakům, tedy k:

  • Svědění v očích, krku i nosu
  • Dechovým obtížím
  • Začervenání a slzení očí
  • Svědění pokožky včetně otoků
  • Neustálému kýchání a rýmě

alergie-2

Jarní alergie může být mírná a občasná, ovšem ve vážnější podobě (pokud nastane anafylaktický šok) může dokonce ohrožovat na životě. Jarní alergie mnohdy bývají geneticky podmíněné, vyvíjet se však mohou i v důsledku expozice alergenu v průběhu života. Západní léčba jarní alergie zahrnuje vyhýbání se alergenům, léčbu příznaků pomocí antihistaminik, kortikosteroidů nebo imunosupresiv a v některých případech i léčbu skrze imunoterapii.

398_mycomedica-reishi-lesklokorka-leskla-cestouprirody-eu

Veškeré tyto léčebné procesy se ovšem zaměřují pouze na samotné symptomy, málokdy tedy řeší její přesnou příčinu, proto se příznaky zpravidla sezónu, co sezónu vrací v nezměněné podobě. V takové chvíli je pak vhodné obrátit se na přírodní pomocníky, kteří se na řešení jarní alergie dívají z komplexního pohledu.

Na jarní alergii je skvělé nachystat se s předstihem

To nejlepší, co v případě jarní alergie můžete udělat, je začít se samotnou prevencí ještě před vypuknutím sezóny. K tomu se budou skvěle hodit nejen terapeutické houby, ale i bylinné tinktury, s jejichž užíváním je vhodné začít už v průběhu zimy.

Velkým pomocníkem je například houba Reishi, která je proslulá svou schopností detoxikovat organismus a posilovat imunitní systém. Tvrdí se, že při jejím pravidelném užívání začnou jarní alergie ustupovat a dojde k blokaci potenciálního vzniku zcela nové alergie. 

659_mycomedica-agaricus-zampion-mandlovy-cestouprirody-eu

Pro dlouhodobé užívání je také jako přímo stvořená terapeutická houba Agaricus, kterou je možné užívat preventivně, a to klidně spolu s Reishi. I ona dokáže posilovat obranyschopnost organismu a rovněž tlumit zvýšenou aktivitu imunitního systému v případě jarní alergie.

861_yaomedica-095-obranny-val--bylinna-tinktura-cestouprirody-eu

Vhodné je také sáhnout po bylinné tinktuře 095 Obranný val, která je z hlediska TČM skvělým receptem pro posílení imunity a schopnosti těla bránit se vůči nepříznivým vnějším vlivům. Bylinná tinktura obsahuje pětici silných a účinných bylin, které přijdou vhod především všem, kteří trpí častým nachlazením, pocitem únavy až vyčerpáním i alergií jakéhokoli druhu.

Když už je jarní alergie v plném proudu

1143_tcm-herbs-napoj-stribrneho-vetru-cestouprirody-eu

Pokud se jarní alergii nepovede podchytit ještě před počátkem sezóny, a všechny nepříjemné příznaky se už poctivě rozjely, je ideální vsadit na bylinky, které dokážou ulevit od všech typických symptomů a také pozastavit další rozvoj.

Velkou službu v případě jarní alergie udělá Nápoj stříbrného větru od TCM Herbs, který kombinuje čtyři velmi účinné bylinky. Ty pomáhají k harmonizaci vnitřní rovnováhy i k posílení imunitního systému jako takového. Energii tohoto nápoje můžete využít při alergické rýmě, alergických zánětech spojivek, svědění v krku, nose i uších, ale i při svědivém a pálivém atopickém ekzému.

879_yaomedica-041-nefritovy-zavoj--bylinna-tinktura-cestouprirody-eu

Velké uplatnění ovšem má také při virózách, chřipkách či nejrůznějších zánětech, jako je zánět středouší nebo vedlejších nosních dutin. Opomenout nesmíme ani jeho účinnost při angínách, aftech, oparech nebo při sluneční kopřivce.

Na symptomy typické jarní alergie si také bravurně posvítí bylinná tinktura 041 Nefritový závoj, která je skvělá zejména pro akutní použití, kdy vás trápí neustálé kýchání, ucpaný nos, slzení očí, silná alergická rýma, svědění a pálení očí i uší. Velmi dobře si poradí také s eliminací tlaku i bolestí ve vedlejších nosních dutinách, které mnohdy bývají spojené s alergickým zánětem.