Poklad plný živin: řepa

Řepa obecná (Beta vulgaris) je rostlina z čeledi laskavcovitých. Pěstuje se v mnoha kultivarech. Všichni asi znáte krmnou řepu, cukrovku a řepu červenou. Pak je tu ještě řepa salátová. Sklízí se zejména zásobní kořen, takzvaná bulva. U řepy červené a salátové se konzumují i mladé listy. Některé kultivary se pěstují ke konzumaci zejména proto, že jejich bulvy obsahují řadu látek, které jsou prospěšné našemu organismu.

červená řepa - cestouprirody.euV České republice se řepa obecná pěstuje jak na výrobu cukru, tak jako zelenina i krmivo pro dobytek na mnoha místech: v Čechách je to především v Polabí a dolním Povltaví, na Moravě na Hané. Rozmnožuje se semeny.

Chcete-li se do pěstování řepy pustit vy sami, není nic snazšího. Řepa nevyžaduje žádnou mimořádnou péči, netrpí nemocemi ani škůdci a roste téměř sama. Jen bude vděčná za občasnou zálivku. A protože na trhu seženete různé druhy semínek, můžete si vypěstovat řepu červenou, a to podlouhlou nebo kulatou, či řepu žlutou nebo bíle pruhovanou, které se používají na saláty. Existuje i varieta „baby beet“ – ta vyroste pouze do velikosti větších ředkviček a vy můžete rovnou zavařovat. Řepu vysévejte koncem dubna nebo počátkem května, až bude prohřátá půda.

Červená řepa

Červená řepa je známá svými pozitivními účinky na zdraví člověka – ze všech druhů řep člověku prospívá nejvíc. Je bohatá na výživné látky, včetně některých vitamínů a mnoha minerálů jako jsou zinek, jód, hořčík, měď, draslík, vápník, sodík, a další substance jako jsou saponiny, flavonoidy nebo přírodní sloučeniny dusíku.

červená řepa salátJejí hypoalergenní vlastnosti zlepšují funkce více orgánů, pročišťují žlučník, ledviny a lymfatický systém. Červená řepa se často používá jako podpůrná léčba při cukrovce, oslabené imunitě, anémii či onemocnění štítné žlázy. Pročišťuje organismus, vyrovnává krevní tlak a má celkově příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Díky obsahu železa přirozeně podporuje tvorbu červených krvinek, což je základ pro přenos kyslíku a celkovou vitalitu vašeho těla. Konzumací červené řepy získáte energii, čímž dokážete zlepšovat výdrž při tělesné práci a sportu.

Další příznivé účinky červené řepy:

  • díky vysokému obsahu betainu podporuje zdravou funkci jater, včetně jejich detoxikace
  • obsahuje hodně železa, což pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek; lze tak nahrazovat jejich ztrátu během menstruace; červená řepa je prospěšná při anémii
  • regeneruje cévy, zlepšuje jejich pevnost a pružnost
  • některé studie ukázaly, že šťáva z červené řepy má silné protirakovinné účinky, chrání buňky před mutacemi a podporuje regeneraci nových tkání; je základním prvkem Breussovy protirakovinné kúry
  • červená řepa obsahuje hodně antioxidantů, které bojují proti volným radikálům a dokáží potlačovat záněty
  • odstraňuje potíže s trávicím traktem a zlepšuje metabolismus, což vede k předcházení či léčbě zácpy
  • červená řepa působí i proti stárnutí, a to díky vysokému obsahu kyseliny listové; ta dokáže bojovat s vráskami i dalšími kožními problémy
  • šťáva z červené řepy obsahuje betain a tryptofan; tyto dvě látky efektivně zmírňují stres

štáva z červené řepyZároveň je třeba upozornit, že stejně jako všechny léčebné dary přírody je nutné i červenou řepu konzumovat v rozumné míře. Při nadměrné konzumaci se totiž mohou projevit některé vedlejší účinky. K těm patří potenciální alergické reakce, tvorba ledvinových kamenů a negativní vliv na játra. Doporučuje se tedy červenou řepu konzumovat v mírných dávkách a jako součást vyvážené stravy. A ještě jedna zásadní informace: při konzumaci červené řepy budete mít narůžovělou moč; je to normální projev a není čeho se obávat.

Šťáva z červené řepy pročišťuje žlučník

Řepa obsahuje přes 50 % sodíku a jen 5 % vápníku. Tento fakt je obzvláště výhodný pro schopnost rozpouštění vápníku, který se v anorganickém stavu nahromadil v krevním řečišti, v játrech a vůbec kdekoli v organismu. K postupnému rozpouštění žlučových kamenů je vhodné pít šťávu z řepy dlouhodobě. Abyste se však vyhnuli silné očistné reakci, je lepší zpočátku používat řepnou šťávu smíchanou se šťávou z mrkve. Mrkvové šťávy mají být nejprve 2/3. Postupně však zvyšujte podíl šťávy z červené řepy. Vhodné užívání: 100 ml 2krát denně před jídlem.

Jistě jsou mezi vámi i tací, kteří chuť řepy nesnesou v žádné podobě. Ani jako samotnou šťávu či součást smoothie, v pečené či vařené podobě, ani jako salát. A přece byste chtěli její příznivý vliv na lidský organismus využít. Pak je tu pro vás doplněk stravy Betafit. Při kúře spolknete jen několik kapslí a chuť řepy vůbec nepocítíte. Dodržujte však přesné dávkování.Betafit

 

Proč si vybrat právě Energy Betafit?

Tento přírodní doplněk stravy je klíčem ke zlepšení vaší celkové vitality. S pečlivě vybraným složením extraktů z řepy obecné, kopřivy dvoudomé, přesličky rolní, truskavce ptačího a rutinu, je Betafit správnou volbou na cestě za dostatkem energie a lepším zdravím. Současný životní styl často vyžaduje víc, než nám dává běžná strava. Permanentně totiž přetěžujeme organismus – jsme v neustálém stresu, odpočíváme a spíme málo a také se nevhodně stravujeme. To všechno vede k únavě a vyčerpání. Betafit je přírodní způsob, jak ztracenou energii a vitalitu navrátit. Kromě toho má Betafit pozitivní vliv na stav kostí, vlasů, nehtů a kůže díky svému bohatému obsahu minerálů a živin, které jsou pro tělo nezbytné.

Žlutá a bílá řepa

Tyto odrůdy nemají tak výrazný prospěšný vliv na náš organismus, ale jejich chuť je lahodná a byla by škoda, kdybyste je v jídelníčku opomenuli. Tyto řepy jsou sladší a jemnější než řepa červená a jejich zásadní výhodou je, že vám nic neobarví. Ani ruce a oblečení, ani moč. I tyto řepy však obsahují karotenoidy, které jsou silnými antioxidanty, a stejně tak jako řepa červená i spoustu minerálů a stopových prvků. Řepu můžete vařit, zavařovat, péct, případně konzumovat zasyrova. Výborné jsou i mladé lístky.