Myomy a cysty: co je dobré o nich vědět

myomy a cysty blogCysty a myomy jsou běžné nezhoubné útvary či novotvary, které se objevují v různých částech lidského těla: děloha, ústní dutina a jazyk, ledviny, játra, močový měchýř, prsa, v dutých orgánech trávicího traktu, atd. Nejčastěji se cysty a myomy vyskytují v ženském reprodukčním systému. Proto je správné, aby o nich byly ženy informovány, i když třeba v současnosti nemají žádné obtíže, které by na myom či cystu ukazovaly.

V tomto článku se můžete seznámit s jejich prevencí, s možnostmi klasické medicínské léčby i s alternativním léčením. Na místě je také zdůraznit důležitost preventivních prohlídek u ženského lékaře, a také to, abyste se o svých problémech nestyděly promluvit. Aby totiž mohl být případný problém odstraněn, musí být nejprve definován.

Myomy

Jsou tvořené hladkou svalovinou dutých orgánů (leiomyom), anebo vznikají z příčně pruhovaných svalových vláken (rabdomyom).

Děložní myom (Myoma uteri) je nejobvyklejším nezhoubným útvarem ženského genitálního traktu. Jedná se o abnormální útvar, vyrůstající nejčastěji z hladké svaloviny děložní stěny.

Tyto myomy jsou známé jako děložní fibroidy nebo myomatóza. Velikost myomu se pohybuje od jednoho centimetru až po několik cm. Objevují se buď osamoceně, anebo ve shlucích, a jsou považovány za benigní nádory. Maligní zvrat děložního myomu bývá ojedinělý. Předpokládá se, že příčinou vzniku děložních myomů může být jak genetická predispozice, tak i hormony estrogen a progesteron.

Bolestivá menstruaceTypickým příznakem přítomnosti děložního myomu jsou poruchy menstruačního cyklu (nepravidelné, silné, prodloužené a bolestivé menstruační krvácení), bolesti a tlak v podbřišku, bolestivý pohlavní styk, časté nebo naopak obtížné močení, myom může být i důvodem neplodnosti. Statistiky uvádějí, že asi třetina žen však nemá vůbec žádné příznaky a obtíže.

Myomy lze léčit a způsob léčby závisí na tom, jak se myom projevuje. Při závažnějších potížích (krvácení, deformace dutiny děložní, porucha funkce orgánu) může dojít i na chirurgické odstranění útvaru. Přítomnost myomu zjistí lékař ultrazvukem.

Cysty

Jsou to duté patologické útvary, ohraničené od okolní tkáně vlastní epiteliální výstelkou. Zpravidla se jedná o váčky, naplněné tekutinou, které se obvykle vytvářejí na vaječnících, v prsou, v játrech či ledvinách. Někdy nezpůsobují vůbec žádné obtíže, jindy se projeví bolestivostí, nepravidelným či silným krvácením, aj.

Cysty, stejně jako myomy, se mohou vyskytnout jak samostatně, tak i jako mnohočetné. Při podezření je spolehlivě odhalí ultrazvukové vyšetření. S cystami na vaječnících souvisí i syndrom polycystických ovárií, což je poměrně častá hormonální porucha. Diagnostikuje se rovněž sonograficky. Existují i útvary cystám podobné: pseudocysta, která vznikne rozestupem tkání, a nemá vlastní epitel; absces, dutina ve tkáni, vyplněná hnisem.

Příznaky myomů a cyst si mohou být velice podobné:

  • bolestivost v podbřišku,
  • silné menstruační krvácení či jiné poruchy cyklu
  • nutkání na močení
  • tlak v břiše i pocit plnosti
  • bolest při pohlavním styku

Přesnou diagnózu a rozlišení, zda se jedná o myom či cystu, určí odborný lékař po ultrazvukovém vyšetření.

Klasická léčba myomů a cyst

Příčiny vzniku cyst a myomů nejsou stoprocentně jasné. Některé vědecké názory říkají, že jde o genetickou záležitost, jiné, že jsou tyto nezhoubné útvary hormonálního původu, a další, že výskyt těchto novotvarů je spojen s metabolickým syndromem (obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu, vysoký obsah tuků v krevní plazmě – což je téměř všechno důsledek špatného životního stylu). Protože důvody tedy mohou být různé, anebo dochází k jejich kombinaci, neexistuje prozatím žádný jednoznačný medicinální způsob, který by příčiny vzniku myomů a cyst vyřešil.

Doporučuje se dobrá životospráva a dostatečný pohyb. Z léků se často podává hormonální antikoncepce, která dokáže vyřešit příznaky, zejména poruchy měsíčního cyklu, bolestivost a intenzitu krvácení. Závažné myomy a cysty mohou být odstraněny chirurgicky, a to buď klasicky nebo laparoskopicky.

.
.
.
.

Prevence a léčba myomů a cyst pomocí alternativní medicíny

  • Zdravý životní stylvhodným krokem je výběr vyhovující detoxikační metody, neboť myomy a cysty mohou vznikat tehdy, když jsou tělo a lymfa plné toxinů
  • někdo doporučuje cvičení v oblasti pánevní, zejména tantra jógu; pánevní dno se při cvičení nejen zpevní, ale také prokrví, což by mohlo buď předejít shlukování buněk do nežádoucích útvarů, anebo by mohlo vést i ke zmenšování myomů a cyst
  • mohl by prospět i zdravý životní styl, kdy si nebudete zanášet organismus toxiny, a ty pak nebudou zatěžovat lymfatický systém

Prevencí či doprovodnou léčbou mohou být i přírodní doplňky stravy. Nám se velmi osvědčuje Energy Gynex , který je přímo cílený na ženský reprodukční systém. Prospěje při hormonální nerovnováze, bolestivé menstruaci, i při některých gynekologických onemocněních, například zánětech. Účinnými látkami jsou výtažky z měsíčku lékařského, z bílé hluchavky, kontryhele obecného a také extrakt z jetele lučního, který obsahuje fytoestrogeny, jež se podobají ženským hormonům. A také směs dalších prospěšných bylin, zejména pro zlepšení psychiky.  

Širokospektrální krém Cytovital pomáhá harmonizovat hormonální systém, má antivirové, antiseptické, protiplísňové a protinádorové účinky, zmírňuje bolesti, které přináší menstruace nebo klimakterium, podporuje činnost vaječníků při neplodnosti a napomáhá správné funkci štítné žlázy. Jeho zevní aplikace zlepšuje stav při cystách a myomech. Jeho hlavní předností je ovšem výživa buněk pokožky a jejich regenerace.

Endometrium a endometrióza

Endometrium je vnitřní sliznice dělohy, která hraje klíčovou roli v menstruačním cyklu a v těhotenství. Endometrióza je stav, kdy se tkáň podobná endometriu nachází mimo dělohu; to může působit bolestivost, záněty, a dokonce i neplodnost.

K této gynekologické poruše dochází u žen v reprodukčním věku (zhruba u 10-15 %), a může mít významný negativní vliv na kvalitu jejich života. Příznaky endometriózy se mohou v mnohém lišit, avšak obvykle zahrnují bolesti v oblasti pánve, bolestivou menstruaci a bolest při pohlavním styku.

Zde je patrné, že symptomy mohou být obdobné jako u myomů a cyst. A proto je nutné, aby lékař tato onemocnění správně diagnostikoval. A to může jen při vzájemné spolupráci s pacientkou. Takže se, milé ženy, nebojte lékaři se svými obtížemi svěřit. Diagnostikovat endometriózu není právě snadné – obvykle vyžaduje symptomatické zhodnocení, výsledky zobrazovací techniky a někdy i biopsie.

Cysty a myomy z pohledu čínské medicíny

Tradiční čínská medicínaZ pohledu tradiční čínské medicíny (TČM) jsou cysty a myomy projevem nerovnováhy a stagnace čchi a krve v těle. Podle TČM jsou hlavní příčiny vzniku cyst a myomů následující:

1. Stagnace čchi jater: Emoční stres, frustrace a vztek vedou k stagnaci čchi jater. To narušuje plynulý tok čchi a krve v těle, zejména v oblasti pánve, a může vést k tvorbě cyst a myomů.

2. Stagnace krve: Nedostatečný pohyb, chlad a vlhko mohou vést ke stagnaci krve v děloze a vaječnících. Nahromaděná krev se mění v nádorovou masu.

3. Slabost sleziny: Špatná výživa a nadměrné přemýšlení oslabují slezinu. Slabost sleziny vede k hromadění vlhka a hlenu, které živí růst cyst a myomů.

4. Nedostatek čchi ledvin: Vrozená konstituce, přepracování a nadměrná sexuální aktivita mohou oslabit ledviny. Nedostatek ledvinové čchi pak nestačí vyživovat dělohu.

V TČM se na cysty a myomy nahlíží spíše z hlediska celkové nerovnováhy organismu než jako na lokální problém. Léčba se zaměřuje na rozproudění stagnující čchi a krve, posílení sleziny, vyživení ledvin a celkové harmonizace těla pomocí akupunktury, bylinných směsí a úpravy stravy a životosprávy. Cílem je obnovit přirozenou rovnováhu a tím podpořit samoléčebné schopnosti těla. S výběrem těch správných bylinných směsí, vhodnými kombinacemi a dávkováním vám ráda poradí naše terapeutka čínské medicíny. Vyzkoušejte sílu přírody.

 
 
.
.
.
.