Nejvýznamnější zelené potraviny

Mladý ječmen (Hordeum vulgare)

Je známý též jako zelený ječmen a je plný výživných látek. Jeho prospěšnost je známá po staletí; historické důkazy svědčí o jeho používání ve starověkých civilizacích, jako je Egypt a Čína.

mlady-jecmen-blogZelený ječmen se sklízí z mladých výhonků ječmene obecného (setého), tzn. ve vegetativní fázi vývoje rostliny, a to maximálně do 14 dnů po vyklíčení. Do té doby naklíčený ječmen shromažďuje živiny a biologicky aktivní látky: čerpá z půdy důležité minerály, vstřebává sluneční energii. Je bohatý na enzymy, řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tyto živiny z něj dělají dokonalý doplněk stravy, který nám nabízí mnoho benefitů. Jedná se o posílení imunity, zlepšení trávení a poskytnutí zdroje energie a vitality; pozitivně ovlivňuje krevní obraz a urychluje regeneraci našeho organismu. Znamenitý je také jeho alkalizující účinek na náš organismus – pomáhá udržet acidobazickou rovnováhu. 

Mladý ječmen je zdrojem chlorofylu. Ten je spojován s detoxikačními vlastnostmi a podporou celkového zdraví. Kromě toho se v této rostlině nachází významné množství vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Těchto prvků obsahuje mnohem víc, než jich je v běžných druzích zeleniny a ovoce. Draslíku kupříkladu obsahuje více než banány, více vápníku než mléko a víc železa než špenát. Některé zdroje uvádějí, že v mladém ječmeni se nachází na 70 různých minerálů a stopových prvků. Přítomnost antioxidantů v mladém ječmeni navíc pomáhá bojovat s oxidačním stresem; mladý ječmen také přispívá ke zpomalování procesu stárnutí na buněčné úrovni.

Poznámka: Zjistilo se, že v ječmeni obsažený beta glukan hraje důležitou roli při odvádění přebytečné žluče z organismu, při snižování hladiny cholesterolu a prevenci rakoviny. A to bez vedlejších účinků. Pro odborníky z řad šlechtitelů je tu výzva, aby vyšlechtili nové odrůdy s dvojnásobným množstvím beta glukanu.

Díky moderním technologiím zpracování se kvalita a dostupnost mladého ječmene výrazně zlepšily, takže je dostupný pro osoby, které chtějí posílit své zdraví přírodní cestou. Mladý ječmen se získává vylisováním šťávy z listů, anebo usušením listů a rozemletím na zelený prášek. Prášek se smíchá s vodou nebo ovocnou šťávou. Může se přidávat do smoothie. Další formou zpracování jsou tablety, což usnadňuje zařazení do jídelníčku.

Mladý ječmen je pozoruhodný a všestranný přírodní zdroj, a proto se doporučuje jako doplněk pro zvýšení nutriční hodnoty stravy. A to pro širokou škálu zdravotních přínosů: od zlepšení kardiovaskulárního zdraví, přes podporu trávení až po regulaci hmotnosti.

V současnosti čelí lidský organismus mimořádným životním podmínkám, jež jsme doposud nezažili. Prostředí kolem nás je plné toxických látek, zejména chemikálií. Jsou prostě všude: ve vodě, ve vzduchu, v jídle, v oblečení i v domácnostech. Půda je vyčerpaná, a tudíž potraviny, které se z výpěstků získávají, nemají dostatečnou nutriční hodnotu. Kromě známého běžného smogu jsme obklopeni elektromagnetickým smogem. Hektická doba a duševní stres se na nás rovněž podepisuje.  Dá se s tím vůbec něco dělat? Dokážeme naše těla pročistit a dopřát jim odpovídající nutriční látky v čisté kvalitě? Vědci vidí cestu v zelených potravinách a superpotravinách.

Chlorella pyrenoidosa

Jedná se o jednobuněčnou sladkovodní řasu, která je proslulá svou nutriční hodnotou. Již po druhé světové válce se uvažovalo o tom, že chlorella může být do budoucna zdrojem bílkovin pro narůstající celosvětovou populaci. Má totiž jedinečnou schopnost – reprodukuje se až 8krát denně. A to z ní činí udržitelný zdroj živin.

chlorella-blogVědci jsou přesvědčeni, že zatím nebylo řečeno poslední slovo. Že pro nás má řasa ještě větší význam, než bylo doposud zjištěno, a proto je chlorella stále ještě předmětem rozsáhlého výzkumu pro své potenciální zdravotní účinky. Ale i se současnými poznatky je pro lidský organismus značným přínosem:

  • Tato mikro řasa obsahuje vysokou koncentraci bílkovin, vitamínů a minerálních látek.
  • Bílkoviny v chlorelle zahrnují devět esenciálních aminokyselin. Je proto vhodným zdrojem rostlinných bílkovin pro vegany a vegetariány.
  • Má schopnost vázat na sebe těžké kovy, které odvádí z těla ven vylučovací soustavou. Tím přispívá k detoxikaci organismu. Je tudíž vhodným doplňkem stravy zejména pro osoby, které se obávají toxické zátěže organismu z životního prostředí.
  • Chlorella obsahuje nejvíce chlorofylu, a ten je spojován s detoxikačními účinky. Podporuje čištění a zlepšení funkce jater.
  • Omega-3 nenasycené mastné kyseliny obsažené v chlorelle mají příznivý vliv na srdce a celý kardiovaskulární systém, neboť pomáhají zlepšovat funkci cév a snižovat krevní tlak; jsou rovněž známé protizánětlivými účinky.
  • Ke snižování zánětů a rizik chronických onemocnění přispívají antioxidanty jako je lykopen a vilolaxantin.
  • Chlorella pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, které se při vyšších hladinách hromadí v tepnách.

Chlorella je dostupná ve formě prášků, tablet i extraktů. Do každodenní stravy ji tedy může každý zájemce pohodlně zařadit. V naší nabídce je nejen chlorela jako samostatný produkt, ale také v různých směsích, které se připravují podle receptur tradiční čínské medicíny. Všechny produkty jsou v bio kvalitě.

Chlorella nabízí spoustu potenciálních zdravotních výhod. Nejste-li si však jisti, zda je pro vás její užívání vhodné (užíváte-li třeba dlouhodobě léky a chcete předejít nežádoucí interakci), poraďte se s lékařem, anebo s naší terapeutkou. Poznámka: podle některých zdrojů, cituji: „chlorella interaguje s warfarinem tím, že snižuje jeho antikoagulační účinek a zvyšuje agregaci trombocytů“.

Spirulina (Arthrospira)

Jedná se o modro-zelené vzplývavé vláknité sinice s cylindrickými buňkami. Vlákna tvoří levotočivou šroubovici. Spirulina se vyskytuje převážně v tropických a subtropických jezerech s vysokým pH a s koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. Její největší význam pro člověka spočívá ve vysokém obsahu bílkovin – těch má kolem 50 % (jedna polévková lžíce se 7 gramy spiruliny obsahuje 4 gramy proteinů). Obsahuje mnoho vitamínů a skoro všechny vitamíny řady B.

Spirulina-blogPro své látky, které jsou přínosné pro lidský organismus, je často nazývána superpotravinou (superfood). Spirulina je totiž zdrojem koncentrovaných, netoxických a lehce vstřebatelných živin. Obsahuje též karoteny, chlorofyl a fykocyanin. Navíc dodává minerály (včetně stopových prvků), buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy. Poznámka: spirulinu využívá i NASA pro astronauty během vesmírných misí.

Spirulina dodává energii buňkám – sacharidy ve spirulině náš organismus snadno absorbuje, čímž buňky získávají dostatek energie. Řasa přispívá ke zvýšení množství zdravých bakterií ve střevech, které následně vytvářejí více vitamínu B6 a podporují dodávání energie. Vysoký obsah vitamínů B komplexu a železa má význam pro osoby, kteří trpí slabostí a únavou, způsobenými anémií.

Spirulina má antioxidační vlastnosti – oxidace poškozuje lidské buňky, čímž způsobuje jejich stárnutí a vyvolává různá onemocnění. Silnými antioxidanty jsou chlorofyl a fykocanin, a ty pomáhají naše buňky chránit před škodlivými volnými radikály.

Spirulina má i protizánětlivé účinky – přičítá se to vysokému obsahu kyseliny gama-linolenové; jedná se o esenciální mastnou kyselinu, která vykazuje protizánětlivé vlastnosti. Kromě toho sinice přispívá k lepšímu imunitnímu systému a působí proti alergiím – přinejmenším zmírňuje reakci na alergeny.

Všechny ostatní druhy spiruliny předčí řasa Hawaii Spirulina. Pochází z čistých vod a panenské přírody havajských ostrovů a její obsah biologicky prospěšných látek je téměř dvojnásobný než u jiných druhů. Navíc se v ní nachází až o 30 nutrientů více než u dalších spirulin. Množství vstřebatelného proteinu dosahuje až k 70 %.

Spirulina se prodává obvykle jako prášek, anebo ve formě tablet. Její doporučená denní dávka se pohybuje mezi 3-10 gramy. Užívání spiruliny je obecně považováno za bezpečné, i když může interagovat s jinými léky, anebo se jejím užíváním může příjem vitamínů či minerálů zvýšit nad denní doporučenou dávku. Kdo si není jistý, poradí se s výživovým odborníkem, anebo rovnou s lékařem.

.
.
.
.