Acai a matcha: Dvě superpotraviny pod lupou

Pro superpotraviny prozatím neexistuje žádná oficiální definice nebo přesně daná kritéria. Obecně se superfood popisují takto: jedná se o unikátní přírodní potraviny (případně potravinové doplňky z nich vyrobené), které obsahují velké množství živin, vitamínů, minerálů, antioxidantů a lidskému organismu dalších prospěšných látek.

Superfoods-clanekO nejznámějších zelených superpotravinách, tedy o zeleném ječmeni, chlorelle a spirulině jsme již psali v samostatném článku. Jako superfood je však označováno mnohem víc přírodních darů. Je to zejména goji, acai, matcha, maca, guarana, rakytník, hlíva ústřičná a další vitální houby, moringa, kurkuma, quinoa, granátové jablko. Z tuzemských doplníme hlavně jahody a borůvky, zázvor, červenou řepu, ořechy. Některé superpotraviny je vhodné užívat i ve funkčních mixech, kde se projevuje účinek synergie – výsledný účinek současně působících složek je větší než souhrn účinků jednotlivých složek.

Superfood vám mohou pomoci dosáhnout lepšího zdraví, zpomalit stárnutí, zlepšit stav těla i mysli. V kombinaci s vyváženou stravou a pravidelným tělesným cvičením působí superpotraviny blahodárně na lidský organismus, mají preventivní účinky a přispívají k upevnění zdraví. Mohou pomoci i při řešení některých konkrétních zdravotních problémů. Jsou i dobrým pomocníkem při redukci hmotnosti.

Acai

Euterpe brazilská (Euterpe oleracea), u nás kapustoň brazilská a také acai,Acai strom portugalsky açaí (asají) palm. Jedná se o palmu, která je rozšířena v nížinách Jižní Ameriky. Její využití je mnohostranné. Jádro růstového vrcholu tamní obyvatelé konzumují jako palmové zelí, z plodů se připravují osvěžující nápoje. Je také využívána v jihoamerické domorodé medicíně. Světové vědecké studie však prozatím všechny tvrzené zdravotní přínosy pro člověka nepotvrdily.

Plody tohoto temně fialového exotického ovoce (podobají se borůvkám) mají řadu látek, které jsou našemu organismu zcela jistě prospěšné. Jde zejména o vyšší obsah vlákniny, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků – významný je především obsah vápníku a železa. Zmínit je zapotřebí i antioxidační látky, které chrání naše buňky před oxidačním stresem. Díky tomuto složení jsou plody acai označovány jako superpotravina. Lze je konzumovat formou smoothie, přidávat do jogurtů, müsli či jako přísadu do dezertů. k dostání také doplňky stravy s extraktem acai v podobě tablet či kapslí. Pro maximální účinek je vhodné acai kombinovat s dalším ovocem.

Doposud zjištěné účinky Acai:

Acai pudinkAcai doplňuje aktivní energii, dává člověku pocit síly a jejího okamžitého využití. Plody acai jsou vhodné při rekonvalescenci, anebo při zvýšeném energetickém výdeji, ať již psychickém nebo fyzickém. Acai přispívá k lepší činnosti imunitního systému. Napomáhá při snižování nadváhy tím, že účinně spaluje tukové zásoby.

Acai je obecně dobře snášeno a při doporučeném dávkování nehrozí žádné závažné nežádoucí účinky. Ojediněle se může objevit alergická reakce. Těhotné a kojící ženy a lidé s vážným onemocněním by měli konzumaci acai konzultovat s lékařem. Megadávky acai mohou působit projímavě a narušit vstřebávání živin.

Acai si právem získává popularitu jako superpotravina. Při zařazení do vyváženého jídelníčku může tento amazonský poklad posílit vaše zdraví a dodat potřebnou energii. Dopřejte si acai jako chutnou a účinnou prevenci mnoha obtíží.

 

Matcha

Matcha (čti mačča) je odrůda zastiňovaného japonského zeleného čaje, jenž se tradičně používá při buddhistických obřadech. Poslední měsíc musí být čaj v polostínu – pěstitelé rostliny přikrývají bílým plátnem. Tím se omezí proces fotosyntézy a výrazně se urychlí a zvýší tvorba chlorofylu. Čajové lístky se melou na žulových mlecích kamenech na prášek. Ten se pak bambusovou metličkou našlehá s horkou vodou (ne vroucí), aby vznikl nápoj s bohatou chutí a vůní. Chuť tohoto čaje je sladká a jemná, s nepatrným náznakem svíravosti. Sladkost způsobují přirozeně se vyskytující L-theaninové aminokyseliny a rostlinná vláknina.

matcha tea

Čaj mletý na kamenech je sladší a smaragdově zelený; čaj matcha, mletý pomocí tlaku vzduchu, má chuť méně výraznou a je spíš žlutozelený nebo žlutě hnědavý. Při tomto způsobu mletí se totiž lístky mírně spálí. Při konzumaci se prášek rozmíchá ve vodě, a matcha tea je tedy jediný čaj, který vypijete kompletně; ostatní čaje pouze louhujete a zbytek se vyhodí. Na tuzemském trhu můžete sehnat matcha tea různé jakosti. Čím je prášek zelenější a dražší, tím je kvalitnější.

Matcha čajMatcha obsahuje jedinečnou kombinaci živin. Je bohatá na antioxidanty, zejména katechiny (EGCG), které mají silné protirakovinné účinky. Dále obsahuje kofein, aminokyselinu L-theanin, vitamin C, selen, zinek, draslík a vlákninu. Díky zastínění má matcha až 10x více antioxidantů než běžný zelený čaj.

Účinky Matcha na lidský organismus

  • Matcha tea je bohatým zdrojem energie, jejíž účinek může trvat až 6 hodin. Proto čaj nepijte na noc, mohli byste mít potíže s usínáním – má totiž více kofeinu než káva, ovšem bez vedlejších účinků na srdce.
  • Práškový čaj matcha obsahuje vyšší koncentraci vitamínů a antioxidantů než většina jiných čajů. Obsah polyfenolů a antioxidantů je téměř 10x vyšší než u ostatních zelených čajů. A beta karotenu má mnohonásobně víc než karotka nebo špenát.
  • Matcha zrychluje metabolismus, čímž přispívá ke snížení tělesné hmotnosti.
  • Má silné antivirové a antibiotické účinky.
  • Matcha snižuje krevní tlak, škodlivý LDL cholesterol a pomáhá upravit hladinu cukru v krvi.
  • Detoxikuje a alkalizuje krev díky vysokému obsahu chlorofylu.
  • Dobře vstřebatelná vláknina podporuje trávení a upravuje vyměšování.Matcha powder
  • A co nežádoucí účinky? Pokud budete čaj požívat dle uvedeného návodu, neměly by se žádné dostavit. Při předávkování se můžete mít bolest hlavy, nevolnost, případně úzkost.

Není tedy žádný důvod se čaji matcha vyhýbat. Jeho chuť je lahodná, dodá vám okamžitou energii, a ještě působí preventivně na vaše zdraví. Při přípravě můžete přidat kapku olivového oleje pro lepší vstřebání vitamínů A, D a E. Kdo chce, přidá si kapku citronu nebo limetky. Matcha se však nemusí jen popíjet. Zelený prášek můžete využít při výrobě dezertů a moučníků, zmrzlin, a podobně.

Matcha je všeobecně bezpečná, pokud se konzumuje v rozumné míře (cca 1-2 šálky denně). Vzhledem k obsahu kofeinu se nedoporučuje pít večer, aby nenarušovala spánek. Těhotné a kojící ženy by měly být v konzumaci opatrné. Matcha může snižovat účinek některých léků, proto je vhodné poradit se s lékařem. Nekvalitní matcha může obsahovat pesticidy a toxické látky.

Dopřejte si lahodnou a zdravou matcha každý den. Ideálně ráno nebo odpoledne, kdy potřebujete povzbudit a soustředit se. Vybírejte kvalitní japonskou bio matcha v syté zelené barvě. Užívejte si tento nápoj samurajů pro zdraví i energií.

.
.
.
.